Ovisnost o ekranu mobitela kod djece nepovoljno utječe na njihov ritam spavanja, ali to nije ono najgore

Ova navika je toliko štetna da je prozvana poremećajem

Ova navika utječe i na njihov ritam spavanja pa više spavaju po danu, dok su noću duže budni. Svakom četvrtinom sata koju dijete provede gledajući u smartphone izgubi jedan sat sna, što je zabrinjavajuć podatak.

Tehnologija čak može odgoditi razvoj govora

Američka akademija za pedijatriju upozorila je da bi djeca od dvije do pet godina na mobitelima trebala provoditi tek 60 minuta, dok mlađa uopće ne bi trebala biti ni blizu tehnologije.

No, ono što je još gore, jedno istraživanje je otkrilo da provođenje vremena na mobitelima odgađa razvoj govora u djece. Ta je navika zbog svog štetnog utjecaja dobila naziv Screen Dependency Disorder, odnosno poremećaj ovisnosti o ekranu, a usko je povezana s poremećajem ovisnosti o internetu.

Javlja se i anksioznost i problemi s vidom i kilogramima

Koliko god tehnologija ima svoje prednosti, toliko o njoj postajemo sve ovisniji, a to učimo i svoju djecu te mislimo da im neće naštetiti. Međutim, djeca koja se ne mogu odvojiti od ekrana mogu patiti i od viška ili manjka kilograma, nesanice, glavobolja, problema s vidom, ali i anksioznosti, usamljenosti, krivnje ili počinju izmišljati neistinite priče.

Još jedna loša stvar kod tehnologije je što nas odvraća od provođenja slobodnog vremena na otvorenom, a otkriveno je i da utječe na razvoj mozga djeteta. Kod djece koja provode previše vremena pred ekranima teže određuju prioritete, teže planiraju i nisu organizirana.

Ako i vaše dijete spada u ovu skupinu, bilo bi najbolje da napravite nešto u vezi toga kako kasnije u životu ne bi trpilo posljedice.

Izvor: (zena.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *